tuingroep

 

Afdeling Hovenier:

Op de timpe kun je verschillende kanten uit als het om tuinwerk gaat.

Als je in de tuin werkt  ben je heel afhankelijk van het weer en de seizoenen. 

beginnen met gereedschaponderhoud. Dan ga je alle schoffels, harken, schepjes, tuinklauwers ga je eerst schuren en daarna stok en gedeelte wat je gebruikt in vetten met lijnolie. De rest van de werkjes in winter zijn, snoeien, zagen en kloven. Snoeien doe je met snoeischaar een kleine en een grote. Zagen doen we hier met een handzaag en een boomzaag. Als we hele grote stukken doormidden moeten hebben doen we dat met de kettingzaag. Die mag alleen bediend worden door de mensen die daar een Certificaat voor hebben. Kloven voor hout wat voor een klant is of in houtkachel gaat doen we met een kloofmachine. Het is ideaal om te doen omdat je zagend met de hand veel lang bezig bent en zo'n machine maakt er meteen mooie en goede bruikbare blokken van. Een kloofmachine is een machine met een mes erop die blokken door midden splijt. Je drukt hem met 2 hendels naar beneden en zodra het blok door midden laat je het mes weer omhoog komen. Het werkt op olie. Je kunt hem zo afstellen dat de blokken er altijd op een bepaalde manier onder passen. 
gereedschapversie 1

 Rond de maand maart zou je wel weer in perkjes aan het werk kunnen en maaien ook wel weer. Eigenlijks als er weer dingen beginnen te groeien kun je meteen aan de slag om het bij te houden. Maaien doen wij hier met een zitmaaier daar doe je vooral de grasvelden mee en grote oppervlakken. Dan hebben we nog de duwmaaier voor de randjes vooral. De bosmaaier is vooral het onderhoud aan het boerenpad dat wij hier hebben. We maaien dan de berm en bij de slootkant. Uiteraard ook handig om dan meteen de uitwijkplekken mee te nemen zodat er ook meer auto’s makkelijker op het bedrijf kunnen komen. Iedereen zit op elke afdeling met een bepaald doel van leren en ontwikkelen.  Bijvoorbeeld dat je via timpe naar een betaalde baan gaat toewerken dan is het belangrijk om jezelf klaar te maken voor die stap.  Daar kan naar een klant gaan met je bedrijf kan daar zeker ook iets in bijdragen.  Dan leer je meteen hoe je bij een klant moet gedragen. Je leert dan hoe je tuinen onderhoud dat is leerzaam omdat er wel wat van je verwacht word.  In het verleden hebben wij ook cursussen gevolgd voor leren omgaan met machines en hoe je die goed en veilig kunt bedienen.  Heb met een paar andere collega's ooit een kettingzaag cursus gevolgd.  Misschien volgt er ooit in de toekomst nog een bosmaaier cursus wie weet. 

zitmaaier versie 1 foto9

We hebben hier op ons bedrijf 2 vervoersmiddelen waarmee we het pad heel makkelijk af kunnen. Laten we beginnen bij de Ford trekker die op het bedrijf aanwezig is. Die word vooral gebruikt als we soms in periodes van het jaar het pad weer moeten verhogen. Dan is trekker met kar ideaal dan kan je mooi al dat grind daarin doen en het op pad mooi verdelen met de schep en een ijzerhark. 2e vervoersmiddel is de Kubota. Daar mag je op leren rijden en het is heel makkelijk voor maaiwerkzaamheden om die te gebruiken. Achter in de laadklep kun je mooi je benodigdheden meenemen zoals, Bosmaaier, Harnas, Helm, Gereedschapskist, Aspen om bij te tanken en nog wat harken. Daar is vaak genoeg te doen in een jaar. zitten vaak periodes naar de zomer ontzettend veel op dat pad qua werkzaamheden. Eigenlijks om het moment dat alles is uitgebloeid meteen maaien. Vergt wel veel verantwoording maar is ook wel ontzettend leuk om te doen. 

 

kubota 

Sinds vorig jaar hebben we ook een eigen kwekerij hier van groentes die we geplant hebben. Word vooral veel gebruikt voor in de keuken voor de gerechten die we hier maken. Alles vers uit de natuur is uiteraard altijd het beste. Op zun tijd heb je in de  perkjes ook wat onderhoud te doen Zoals het onkruid vrijhouden en er om heen schoffelen. De bedoeling is om zoveel mogelijk overzicht te kunnen houden. 

Iedereen heeft hier zijn eigen kluisje bij de hoveniers. Daar bewaar je alle werkkleding in. Zoals werkjas, werkbroek, werkschoenen en werkhandschoenen. Dat is zeer overzichtelijk en dan weet je ook meteen waar je spullen zijn en blijven. Zodat je niks kwijt raakt want steeds alles aanschaffen voor niks is onnodig en kost geld. Maar er gebeurd hier vaak het omgekeerde. Zijn hier regelmatig spullen kwijt omdat het dan word gebruikt en soms niet meer word teruggelegd op de plek waar het vandaan komt.